Berlin felett az ég 2002-2017

Berlin felett az ég - korábbi írások

Berlin felett az ég - korábbi írások

NEKROLÓG

HALOTTAK NAPJA 2002-11-01

2022. május 02. - pomperyberlin

 

Dr. Pompéry Béláné,

szül. Garancsy Lenke,

sokaknak PIPI  avagy ππ

1918.VI.14.    †   2001.IX.23.

 

 Nekrológ

Születtél az I. Világháború végén, felnőttél békében, átélted a másodikat, megérted a forradalmat. Építetted a szocializmust, kibírtál 43 év társbérletet, élvezted a rendszerváltás előnyeit, bántottak a hátrányai. Dolgoztál, de voltál feleség és anya. Életed során küszködtél, küzdöttél, de eveztél, jártál szinházba, társaságba, utaztál: vagyis éltél és tettél mindent, amit a család társadalmi és anyagi, ill. az ország politikai helyzete a XX. századi Középeurópában lehetővé tett.

Kiegyensúlyozott, derűs egyéniség voltál. Barátságos és megértő, egyben a polgári lét etikai normáihoz ragaszkodó. Lényedből, szokásaidból, megnyilvánulásaidból Márai írásai köszöntek vissza. A dolgoknak megadtad a módját. Eleganciád stílusosan visszafogott volt. Mindezt igyekeztél a mindenkori korszellem ellenére átörökíteni a következő generációra.

Kötelességtudó voltál és szorgalmas. A neked nem fekvő feladatokat is lelkiismeretesen elvégezted. Jó diplomáciai érzéked által rendszeresen konfliktuskezelő tanáccsal láttad el családtagjait. Rávezettél bennünket, hogy nincsenek szakmai problémák, csak emberiek.

Nagy türelemmel, önfegyelemmel viselted az élet különböző megpróbáltatásait. Soha nem voltál haragtartó. Reakcióid néha naívnak tűntek, emögött azonban egy tudatos önvédelem, sajátos életfelfogás állt.

Haladó korral mintha vesztettél volna legendás diplomáciájádból: előtérbe került egy bizonyosfokú türelmetlenség, rezignáció. Féltetted kényelmedet, nem szeretted, ha kibillentettek ebből. Apró örömeidhez ragaszkodtál. Mindvégig igyekeztél környezetednek nem terhére lenni.

Feladataidat elvégezted. Tudatosan készültél a halálra. Keserűség nélkül többször mondtad: „Minden végetér egyszer”. Megadatott neked, hogy időben rendezhesd dolgaidat.

Fegyelmezetten, lelkiekben megnyugodva és Isten áldásával mentél el.

 + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Ma, halottak napján itt emlékezem meg Rólad, Anyám.

Hiányzol - ....

A bejegyzés trackback címe:

https://nol-pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr5417821525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása